Ny webbplats förenklar för dig som registrerar
2018-04-17Svenska Hjärt-lungräddningsregistrets delregister "Hjärtstopp på sjukhus" byter nu dataplattform och lanserar samtidigt en ny hemsida. Solveig Aune, koordinator för hjärtstopp på sjukhus ser flera fördelar.
– Som användare blir det lättare att hitta precis det man söker och data hanteras på ett ännu säkrare sätt i takt med ny lagstiftning. Vi hoppas också att instruktionerna för att registrera blir lätta att navigera i, säger hon.
Under fliken För vårdpersonal finns allt man behöver för att registrera ett hjärtstopp på sjukhus. I inloggat läge syns även hjälptexter och formulär för Uppföljning: del 2 och PROM: del 3.
Gå till sidan För vårdpersonal.
Hemsidan användbar i HLR-utbildning
Under fliken För vårdpersonal nås en testversion av registret. Här kan man pröva att registrera såväl Rapport: del 1 som Uppföljning: del 2 och PROM: del 3.
– Funktionen kan verkligen bli användbar i HLR-utbildningar. Efter ett genomfört HLR-scenario kan man avsluta med att registrera scenariot i testversionen, säger Solveig Aune.
Gå till sidan för att testregistrera.
Nyheter i registret
Mycket i registreringen är sig likt. Nytt är att den som registrerar Rapport: del 1 behöver legitimera sig med SITHS-kortet. Ytterligare en förändring är att man nu endast registrerar hjärtstopp (oavsett om larmgruppen larmets eller ej). Det betyder att man inte längre registrerar andra orsaker till larm än just hjärtstopp.
– När det gäller Uppföljning: del 2 och PROM: del 3 är den stora skillnaden att registerdelarna för varje patient nu är samlade, berättar Solveig Aune.
Registret har även utökats med fler variabler. Detta för att förbättra kartläggning av barn som drabbas av hjärtstopp. PROM-delen har utrustats med ett valideringsinstrument som bättre fångar patientens livskvalitetet.
Den som registrerar Uppföljning: del 2 och PROM: del 3 behåller sin tidigare behörighet.
Information för patienten
Under fliken För patienter finns en kort information om syftet med Svenska Hjärt-lungräddningsregistret och vilka resultat man kan utläsa ur det. Här finns också information om kvalitetsregister och blanketter för den som vill hämta ett utdrag ur registret eller avsluta sin medverkan.
– Som patient är det viktigt att se vad man bidrar med, genom sin medverkan, säger Solveig Aune.
Lättare för sjukhusen att se resultat
Flytten till ny dataplattform är ett första steg för att göra data mer lättillgängliga. Inom en snar framtid ska sjukhusen snabbt och enkelt nå sina data via hemsidan, när som helst.
– Vi behöver få mer kunskap om hur patienten upplever sin livskvalitet efter ett hjärtstopp. Vi hoppas därför att mer lättillgängliga data kan öka intresset att genomföra PROM i högre utsträckning, säger Solveig Aune.