Överlevnaden efter hjärt-lungräddning ökar
2014-10-28Före millennieskiftet överlevde 4-5 procent av dem som fick hjärt-lungräddning utanför sjukhus. 2013 var det 11 procent. Detta visar en ny årsrapport från Svenska Hjärt-lungräddningsregistret. Flera samverkande faktorer ligger bakom.
Människor larmar tidigare. Mobiltelefonernas intåg har varit avgörande. Man är också mer uppmärksam på tidiga symtom av hjärtinfarkt. Därför händer det oftare idag att ambulansen redan är framme när ett hjärtstopp inträffar.
Fler människor utan medicinsk utbildning utför hjärt-lungräddning. Det handlar om brandmän och poliser, men också om vanliga Svensson.
Alltfler hjärtstartare placeras ut i samhället. Detta sparar åtskilliga livsavgörande minuter. Överlevnaden ökar radikalt om defibrillering med hjärtstartare kan utföras redan innan ambulansen kommit.
Slutligen har sjukhusvården blivit bättre för dem som drabbats av ett hjärtstopp och återupplivats.
Kvalitetsregistret drivande
Johan Herlitz är ansvarig för Svenska Hjärt-lungräddningsregistret och professor i prehospital akutsjukvård. Han och hans medarbetare i kvalitetsregistret har varit drivande när det gäller att engagera räddningstjänsten i livräddarsinsatserna. Det började med ett projekt i Stockholm. Man utrustade räddningstjänstens bilar med hjärtstartare och utbildade brandmännen i hur de används. Larmcentralen började sedan skicka ut räddningstjänsten samtidigt med ambulansen vid misstänkta hjärtstopp. Stockholmarna lyckades fyrfaldiga överlevnaden i dessa situationer. Ungefär samtidigt genomfördes en liknande förändring i Sörmland.
– Vi var där och brandtalade, jag och en kollega. Först fanns det lite tveksamhet, men det har blivit väldigt bra, berättar Johan Herlitz.
Modellen sprids nu i landet. Framför allt är det räddningstjänsten som engageras. På vissa håll är det också polisen.
Trycket på ambulansen har blivit allt hårdare och tiden från larm tills ambulans är på plats har blivit längre. Men detta kompenseras alltså av att det på flera andra fronter går åt rätt håll. Och Johan Herlitz är övertygad om att det går att komma ännu längre.
– Idag räddas omkring 540 liv per år med hjärt-lungräddning utanför sjukhus. Vår målsättning är att 1200 liv ska räddas.
Charlotta Sjöstedt